Kruidenopleiding - De geneeskrachtige geheimen van onze planten

We onthullen in deze tweejarige opleiding alle goed bewaarde geheimen van onze eigen oeroude plantengeneeskunde die duizenden jaren dienden als de regulieren geneeskunde. Als je vanuit dit standpunt naar onze huidige Westerse geneeskunde kijkt, is juist de huidige geneeskunde een alternatieve geneeswijze die veel korter beoefend wordt als de kruidengeneeskunde. Maar we zijn dit in al onze drukte misschien vergeten.

De oeroude geneeskrachtige planten groeien nog steeds, superfoods staan vlak onder onze neus. Nu bespuiten we ze soms met gif, proberen ze misschien uit te roeien of te verbieden, in de volksmond worden ze zelfs vaak uitgescholden als onkruid.

In de opleiding wordt veel uitgelegd over gezondheid en wat er gebeurt als bepaalde regelsystemen in je lichaam haperen, ontregeld of geblokkeerd zijn. Er wordt aandacht besteed aan preventie met de uitdrukking: het is beter voorkomen dan genezen. In de oudheid was dit ook de manier om fit, vitaal en vrij van ziekte te blijven. Hoe behoud ik een gezond werkend immuunsysteem? Je gaat beleven hoe de mensen dit vroeger deden. Alle oude en inheemse volken beweerden dat hun kennis van plantaardige medicijnen afkomstig was van de planten zelf en niet door proefondervindelijk te experimenteren. Dit is het voelen en holistisch waarnemen vanuit het hart, die haaks staat op de moderne cognitieve benadering waarin lineair wordt gedacht. De vanuit het hart gerichte waarnemingsmethode kan uitzonderlijk accuraat en gedetailleerd zijn, de werking van kruiden wordt dan ook vaak met wetenschappelijk onderzoek bevestigd. In deze opleiding gaan we deze methodieken combineren.

Het bestuderen van de planten heeft deze twee stappen in zich. Je leert informatie direct uit het hart van de natuur te verzamelen, om direct het medicinale gebruik van planten in te voelen. Daarnaast leer je ziektes diagnosticeren en het proces van van zielsverzorging te begrijpen dat zo'n diepe verbinding met de wereld teweegbrengt. Dit doen we doordat we je op alle mogelijke manieren kennis laten maken met de plant. We bespreken de legendes, verhalen van heksen, tovenaars en sjamanen, de typologie van de planten, de inhoudsstoffen, de westerse medische wetenschappelijke onderzoeken en (uniek) de combinatie met de Oosterse kennis van de energetica van de westerse planten. Alle planten leer je volgens de principes van de Chinese geneeskunde in te zetten.

Dat maakt dat deze opleiding zo compleet is dat je die nergens anders in Nederland zult aantreffen. We bespreken op deze manier meer dan 100 Nederlandse masterkruiden. Daarnaast ga je kennis maken met de 50 meest geneeskrachtige planten die te vinden zijn op onze planeet. Je leert ook de bomen, bloesems, stenen en mineralen. Je gaat ze leren bereiden in de vorm van: theeën, soepen, tincturen, maceraten, homeopathische verdunningen, oliën, elixers, kruidencombinaties, etc. Ook de externe applicaties leer je te maken zoals, zalven, remedies, extracten, pakkingen, enz. Naast deze kruiden leer je de 70 meest gebruikte oeroude Chinese patent formules. Hoe compleet en bruikbaar binnen je gezin en praktijk.

Dit alles beleef je op de meest geweldige plek en dat is bij Marrys kruidentuin in Beekbergen. Een tuin ingericht naar het menselijk lichaam.

De kruidenopleiding is een specialisatie in de Chinese geneeskunde en kan na of samen met de basisvakopleiding Chinese geneeskunde gevolgd worden. Na het voltooien van deze opleiding op HBO niveau kun je aan het werk als herborist of Chinees geneeskundig therapeut.

Net als onze andere opleidingen bestaat de kruidenopleiding uit een online training met video's, quizzen en opdrachten, aangevuld met praktijkdagen.

Data: Donderdag 27-9, 18-10, 8-11, 29-11, 20-12, 17-1, 7-2, 14-2, 7-3, 28-3, 4-4, 18-4, 9-5, 23-5, 6-6-2018/19
Tijdstip: 10:00 tot 17:00

Prijs: € 1695,- excl. BTW & lunch
Studielast: 70 EC's per jaar
Locatie: Beekbergen bij Apeldoorn
Voor deze bijscholing wordt accreditatie door BATC, VBAG, LNVG & NVST op HBO niveau aangevraagd.