TuiNa massage

TuiNa (spreek uit twiena) is naast acupunctuur en kruiden één van de pijlers van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.). TuiNa kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaam worden uitgevoerd en heeft zich al 4000 jaar kunnen ontwikkelen tot een zeer effectieve massagevorm. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Tibet, ontstaan onder de naam Anmo wat staat voor de technieken als wrijven, drukken, kneden, draaien, kloppen, "knijpen", draaiende bewegingen etc. De therapeut gebruik zowel zijn vingers, handpalmen, knieën, voeten, vuisten en ellebogen.

Anmo heeft zich in China verder kunnen ontwikkeld als TuiNa therapie en nog later in Japan als Shiatsu.

De massage kan nogal ruw en krachtig lijken, maar het is meer ballet dan oerdans dat op het lichaam plaatsvindt. En zo voelt het ook. TuiNa verbetert de gezondheid van zowel de weefsels als de botten en gewrichten. Het heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie door het lichaam stroomt zoals het hoort. Op die manier kan pijn bestreden worden en kan ervoor gezorgd worden dat botten, spieren en gewrichten normaal functioneren. Daarnaast verbetert TuiNa ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam en verdrijft het gifstoffen uit het lichaam.

Inhoud van de opleiding

In onze TuiNa opleiding leer je alle massage grepen, het werken op meridiaan banen, het werken met Qi, het werken op acupunctuur punten en de gewrichtsmanipulatie technieken, zoals dat op dit moment in China gedoceerd wordt. Je leert het lichaam lezen, de spierblokkades vertalen naar onbalansen van Qi, Yin en Yang en ontdekken dat daaronder vaak diep liggende emotionele problematiek schuil gaat die gerelateerd is aan de klacht. De TuiNa massage heeft een gedegen verklaring voor tal van lichamelijke klachten door emotionele verstoringen.

Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling. In het universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek op dit gebied. Successen worden bij TuiNa bereikt door:
• het verwijderen van de blokkades in de energiestroom Qi in het gehele lichaam
• het bevorderen van de toename van de circulatie van Qi en bloed
• herstel van gewrichtsklachten en het mobiliseren van de gewrichten
• herstel van onbalansen aan de organen
• verbeteren van de functies van de interne organen
• reguleren van het zenuwweefsel
• verklevingen op te heffen
• pijn en spasmen op te heffen
• spieren en pezen te ontspannen
• meridianen te deblokkeren

TuiNa kan behalve therapeutisch ook preventief toegepast worden, wanneer een disbalans nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of kwaal zich werkelijk kan ontwikkelen. TuiNa is bijzonder geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwak gestel. Ook kan het toegepast worden in plaats van acupunctuur, bij angst voor naalden. TuiNa kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen

TuiNa: opleiding

TuiNa is bekend in de gehele Aziatische wereld en is erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Om TuiNa te studeren in China moet een 6 jarige universitaire opleiding gevolgd worden.

Bij de OHM Academy duurt de basis TuiNa opleiding, inclusief de basisopleiding Chinese geneeskunde maar drie jaar en dat kan door de effectieve manier van online leren en intensieve trainingen in de praktijk.

Het eerste jaar TuiNa sluit je af met een diploma TuiNa Masseur en het tweede jaar sluit je af als TuiNa therapeut.

Studiemateriaal

Lesmap TuiNa jaar 1 Ohm Academy Ohm Academy (gratis bij opleiding, extra bijbestellen: € 100,-)
Lesmap TuiNa jaar 2 Ohm Academy Ohm Academy (gratis bij opleiding, extra bijbestellen: € 100,-)
Acupunctuur map Ohm Academy Ohm Academy (gratis digitale versie)
De grondslagen van Chinese geneeskunde - Govanni Maciocia (€ 112,50)
Over de rest van de benodigde/optionele literatuur wordt de eerste lesdag uitleg gegeven.

Certificaat

Ieder studiejaar wordt afgesloten met een examen, waarin theoretische kennis en praktijkvaardigheden worden getoetst. Na het succesvol afronden van de hele opleiding kan men zich aansluiten bij de beroepsverenigingen aangesloten bij KTNO.

Data: Opleiding TuiNa masseur: 28-9, 19-10, 9-11, 23-11, 7-12, 21-12 & 18-1-2018/19
Prijs: € 1475,- excl. BTW & lunch

Data: Opleiding TuiNa therapie jaar 1: 28-9, 19-10, 9-11, 23-11, 7-12, 21-12, 18-1, 15-2, 15-3, 29-3, 12-4, 10-5 & 24-5-2018/19
Prijs: € 1695,- excl. BTW & lunch

Data: Opleiding TuiNa therapie jaar 2: 12-10, 2-11, 16-11, 30-11, 14-12, 11-1, 25-1, 8-2, 8-3, 22-3, 19-4, 17-5, 31-5-2018/19
Tijdstip: 10:00 tot 17:00
Locatie: Beekbergen bij Apeldoorn
Voor deze opleiding wordt accreditatie door BATC, VBAG, LNVG & NVST op HBO niveau aangevraagd.

Studiebelasting:
TuiNa massage: 50 ec's
TuiNa therapie: 70 ec's per studiejaar