Voedingstherapie

In deze bijscholing wordt het behandelen van zeer diverse klachten met voedingsinterventies besproken. De bijscholing bestaat uit 5 delen die gezamenlijk of elk apart gevolgd kunnen worden.

Elk deel bestaat uit uitgebreide videotraining en online scholing waarin de theorie wordt uitgediept en een praktijkdag waarin ontbijt- lunch en dinervarianten worden gemaakt en besproken. Van alle aandoeningen wordt op een Westerse manier verklaard wat er speelt en welke voedingsstrategie hier het beste bij past.

Deel 1 - Darm

Centraal staan de dunne- en dikke darmen. Heel diverse darmproblemen worden besproken, zoals obstipatie, diarree, prikkelbare darm, colitis ulcerosa, (multi)intoleranties, diverticulose en de ziekte van Crohn.

Deel 2: Maag, lever, alvleesklier en bloedwaardes

Heel diverse aandoeningen komen hier aan bod. Bij de maag worden maagbranden, reflux, maagzuurtekort besproken.

Bij aandoeningen als bloedsuikerspiegel, diabetes hoort natuurlijk de alvleesklier maar zeker ook de lever. Deze laatste bepaald ook voor een groot deel de bloedvetwaardes en we gaan ook in op leververvetting, leverontsteking, hoge bloeddruk en metabool syndroom.

Deel 3 - Ontgiften & Huid

Bij veel huidproblemen speelt ook een toxische belasting. In deel 3 komen thema's aan bod, zoals psoriasis, acne, neurodermitis, rozacea en jicht.

Extra aandacht is er voor het goed ontgiften van het lichaam met voedingsinterventies.

Deel 4 - Ontstekingen

Ook dit is weer een heel gevarieerd thema, waarbij uiteraard reumatische klachten en artrose aan bod komen, maar ook bijholte ontstekingen en de ziekte van Bechterew.

Minder voor de hand liggend is het bespreken en behandelen van Migraine, waarbij ook ontstekingen een grote rol spelen en ontstekingsremmende voedingsinterventies zeer effectief kunnen zijn, maar zeker niet de enige oplossing zijn.

Deel 5 - Gewicht & schildklier

Gewichtsbeheersing is voor veel mensen een lastig thema. Voor sommigen is het afvallen lastig, bijvoorbeeld door emotionele aspecten van voeding of schildklierproblemen. Bij anderen is het terugvallen het grootste probleem. Ook kunnen er fysieke problemen spelen, zoals het te traag op gang komen van verzadigingsgevoel.

Er wordt ingegaan op diverse voedingsstrategieën voor heel diverse oorzaken van over- en ondergewicht, het verbranden van vet en opbouwen van spierweefsel komen uiteraard aan bod. Evenals het behandelen van aandoeningen die gerelateerd zijn aan overgewicht, zoals apneu.

In deze bijscholing wordt een actieve werkhouding verwacht. In het online gedeelte worden diverse (groeps)opdrachten gegeven om dingen uit te zoeken, zodat u niet alleen alles een keer gehoord heeft, maar er ook echt mee leert werken. En de verschillen begrijpt tussen de medische en natuurgeneeskundige visie op verzuring.

Deze bijscholing bestaat uit twee dagen online training aangevuld met twee praktijkdagen.

Kosten: € 145,- per losse dag

Kosten: € 650,- voor de 5 dagen samen inclusief cursusmateriaal, exclusief lunch.

Data: 2 oktober, 27 november, 18 december & 22 januari 2017/18
Tijdstip: 10:00 tot 17:00
Locatie: Beekbergen bij Apeldoorn

Accreditatie bij aangevraagd bij BATC, VBAG, LNVG & NVST op HBO niveau, 1 EC per dag, 5 EC's voor de bijscholing voedingstherapie.