Cranio Sacraal Therapie

Cranio sacraal therapie is een effectieve therapie waarbij met overwegend zachte technieken meer mobiliteit en ontspanning in het lichaam wordt gecreëerd. Bij Cranio sacraal therapie worden niet alleen de klacht(en), maar ook de mogelijke oorzaken mee behandeld.

Cranio Reflexologie (CR)

Reflexologische Cranio Sacraal behandeling is een voetreflexbehandeling waarbij zeer specifiek op de relatie schedel en sacrum gewerkt wordt en het circuleren van de hersen- en ruggenmergvloeistoffen.

Wat is het cranio sacrale systeem?

Rondom het centrale zenuwstelsel, van hersenen tot sacrum, bevinden zich de hersenvliezen waartussen hersenvloeistof stroomt. Deze hersenvloeistof beweegt zich in ritmische pulseringen die ook de vliezen ritmisch doen bewegen. Het cranio sacrale ritme wordt algemeen beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het is onze levensenergie! Deze pulsaties worden door de wervelkolom gestuurd en via de zenuwbanen worden deze impulsen naar de rest van het lichaam geleid. Het ritme wordt via de fascia (de geheugenbank van onze geschiedenis) aan het hele lichaam doorgegeven.

Het cranio-sacrale systeem (schedelbeenderen, wervelkolom, vliezen, hersenvochten, bindweefsel hypofyse en epifyse) werkt samen met het andere fysiologische systemen (ademhaling, hart en bloedvaten, zenuwstelsel) en beïnvloedt zo iedere cel van het lichaam. Harmonische pulsaties zijn dus een weerspiegeling van de vitaliteit en balans van lichaam en geest.

Bij verwonding, trauma, emotionele en psychische verstoringen wordt het natuurlijke ritme van deze pulsatie verstoord en leidt tot een breed scala aan symptomen, zoals orgaanproblemen, hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn, of andere pijnklachten, bewegings- en coördinatieproblemen, hormonale problemen, slaaploosheid, stress, diverse klachten bij kinderen, etc.

https://ohm-academy.info/opleidingen/cranio-reflex-pro/De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als één geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte technieken en subtiele bewegingen bevordert de therapeut het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

Wat is Cranio Reflex Pro?

Een speciale therapie die je aanleert om via de voeten het cranio sacrale ritme te beïnvloeden.

Voetreflexologie gaat uit van het beeld dat onze hele lichaam zich weerspiegelt op de voet . Deze zogenoemde reflexzones worden door verschillende massagetechnieken bewerkt waardoor energiedoorstroming, doorbloeding en vitaliteit verhoogt wordt. De beenderen van schedel, wervelkolom en sacrum weerspiegelen zich ook op de voet.

Bewerking, door een specifieke massagetechniek, van de reflexzones van o.a. de hersenen, schedel-en sacrumbeenderen, hersenzenuwen, wervelkolom, spieren en het bindweefsel geven stimulans aan het hersenvocht. Hierdoor wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam aangespoord en de blokkades opgelost.

Heeft u een afgeronde opleiding Voetreflexologie, klik dan hier voor de verkorte Cranio Reflex Plus bijscholing!

Chinese Geneeskunde

Ook in de TCM wordt gedacht in stroming van energie en ritmieken o.a. door de meridianen. Deze meridianen liggen precies op de plekken van de vliezen en fascia. Via een groot netwerk van elastische vezels zijn lichaamsdelen met elkaar verbonden en kun je verklaren waarom massages op de voeten effect hebben op andere delen van het lichaam.

Daarom wordt in de opleiding Cranio Reflex Pro ook gekeken naar de ligging en functies van meridianen. Verstoringen in reflexzones en het cranio sacrale ritme kunnen nog beter begrepen worden met de inzichten van de TCM. Zowel op fysiek en energetisch als emotioneel niveau, aangezien aan de meridianen emoties zijn gekoppeld.

De plus (de pro) in deze opleiding

Binnen deze opleiding leert u basis cranio sacraal technieken combineren met cranio sacraal massagetechnieken op de voet. U leert te communiceren met de fascia en het cranio sacraal ritme van het lichaam via het lichaam en op de voet. Door de disbalansen in de pulsering te voelen heb je een invloedrijke ingang op weg naar gezondheid en vitaliteit.

Hierdoor ontwikkelt u een diepere bewerking van de aangedane reflexzones op de voet en leert u dit via de cranio sacraal technieken te checken en te corrigeren. Resultaat is een krachtige methode die het zelfherstellend vermogen van het lichaam optimaliseert. Een inleiding in de TCM (Traditional Chinese Medicine ) gaat u op weg helpen hoe Qi en het Cranio sacrale systeem met elkaar verbonden zijn. Dit alles op HBO niveau.

Onderwerpen die in de opleiding aanbod komen zijn oa:

Anatomie en fysiologie van het c-s systeem, anatomie en reflexzones op de voet, embryologie, het zenuwstelsel, het membraansysteem, diafragma’s van de schedel en het lichaam, kennis over bindweefsel, wet van Hering, stresslevels, bloedcirculatie, het limbischsysteem, inleiding TCM (o.a. Begrip Qi, vitale substanties, Yin-Yang, meridianenleer).

De theorielessen zijn te volgen via e-learning, de praktijk gebeurt op school en wordt ondersteund via internet. Er zijn maar liefs 11 volle praktijkdagen: (Het totaal is vergelijkbaar met 33 reguliere lesdagen). Inclusief ons exclusieve lesmateriaal zijn de kosten 1695,- euro

Bijzonder is…

De ritmische “impulsen van energie” de primaire uitingsvorm van de levenskracht in ons- vinden hun oorsprong in de hersenen en het ruggenmerg en de hen omringende vloeistoffen.

Ze worden door het craniosacrale systeem door het hele lichaam verspreid.

Bij een behandeling zul je de gezondheidstoestand van het lichaam ontdekken door het voelen van de pulseringen in de voet.

De geoefende cs reflexoloog met een goed geoefend gevoel voor palpatie kan het zelfde resultaat bereiken als de osteopaat door de voetbeenderen te behandelen waar schedel en sacrum worden gereflecteerd op specifieke punten. Je voelt zones met ophoping of beperking in functioneren in wel deel van het lichaam dan ook. Je voelt de disbalans van de golfbeweging.

Net als onze andere opleidingen bestaat de opleiding Cranio Reflex Pro uit een online training met video’s, quizzen en opdrachten, aangevuld met praktijkdagen.

Data: 28-10, 11-11, 25-11, 9-12, 13-1, 27-1, 10-2, 9-3, 23-3, 20-4, 11-5 & 8-6 (examen) 2019/20
Tijdstip: 10:00 tot 17:00

Prijs: € 1595,- per studiejaar excl. lunch, vrijgesteld van BTW.
Studielast: 60 EC’s per jaar
Locatie: Utrecht
Voor deze opleiding wordt accreditatie aangevraagd via KTNO

Heeft u een afgeronde opleiding Voetreflexologie, klik dan hier voor de verkorte Cranio Reflex Plus bijscholing!