Guasha

Gua Sha is een schraaptechniek die vrijwel in alle oude culturen door artsen en de gewone bevolking werd toegepast. Het schrapen werd met verschillende instrumenten gedaan zoals hoorn, koperen muntjes, porseleinen lepels en met de jade steen. Het schrapen veroorzaakt rode vlekken of strepen. Gua Sha wordt gebruikt bij diverse problemen zoals o.a. verkoudheid, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spierpijn etc.

De kennis werd vroeger van vader op zoon overgedragen. Tot op heden wordt Gua Sha toegepast in de Aziatische culturen en sinds kort wordt het ook in Nederland gebruikt. Binnen de TCM neemt Gua Sha een belangrijke plaats in. Gua Sha betekent letterlijk: ‘ De ziekte eruit schrapen”.

Gua Sha wordt, zoals vele massage technieken, uitgevoerd op de externe laag (de buitenkant) van het lichaam. De externe laag is verbonden met de interne laag van het lichaam, waarmee vooral de organen worden bedoeld. Hoe het externe met het interne verbonden is heeft te maken met de circulatie van de Qi. De circulatie van de Qi bestaat uit verticale en horizontale stromingen. De verticale stromingen bestaan vooral uit het meridiaan systeem en de horizontale stromingen hebben veel te maken met de San Jiao (Driewarmer systeem). Beide systemen zorgen ervoor dat prikkels van buitenaf kunnen doorstromen naar de organen.

Pathogene factoren (ziektemakers) kunnen zich in de externe laag nestelen om zo te proberen door te breken naar de diepste laag, nl de organen.
Gua Sha is één van de beste technieken om de pathogene factoren eruit te halen en de externe laag te herstellen. Het zorgt ervoor dat Qi en bloed weer vrij door het lichaam kunnen stromen, wat leidt tot een beter gezondheid. Daarom is Gua Sha bijna voor alle klachten geschikt.

• Gua Sha reinigt je van binnenuit, omdat de afvalstoffen naar de oppervlakte worden gebracht.
• Gua Sha stimuleert de bloedsomloop en het immuunsysteem waardoor blokkades worden opgeheven.
• Tal van klachten kunnen hiermee behandeld worden, zoals pijnklachten(R.S.I., schouder- en nekklachten, rugklachten) maar ook chronische stoornissen zoals migraine, vermoeidheid, stress en burn-out.
• Door regelmatig Gua Sha te doen wordt je weerstand vergroot en wordt je fitter.

Data en locatie

Start bijscholing 2022: 3-10-2022

1-Daagse bijscholing prijs: €145,- vrijgesteld van Btw. inclusief lesmateriaal

Locatie: Ohm Academy Schoolstraat 1, 4122 GA Zijderveld

Deze bijscholing is geaccrediteerd via KTNO (2,5 ECTS).