Chinese geneeskunde

In de TCM wordt gewerkt op energie in en buiten de meridianen. Acupunctuur, kruiden, TuiNa massage en Qigong zijn al van oudsher de behandeltechnieken en specialisaties om aan mentale en fysieke klachten te werken door de stroming van Qi te herstellen.
 
Wekelijks verschijnen er tientallen wetenschappelijke publicaties over de effectiviteit van deze behandeltechnieken.

Deze opleiding start met een algemeen basisjaar, de propadeuse. Hierin leer je de basisbegrippen, pols- en tongdiagnose, meridianen en een aantal acupunctuurpunten. Bovendien maak je kennis met alle specialisatie richtingen.

Dit basisjaar kan gecombineerd worden met Qigong. Hiermee leg je het fundament voor je eigen gezondheid en kun je je Qi gebruiken bij massages, acupuntuur of Qigong oefeningen.

Herboristen opleiding volgens TCM

De Chinese geneeskunde staat bekend om de duizenden jaren oude patentformules. Dit zijn combinaties van kruiden die bijzonder effectief zijn bij talloze klachten.
 
In deze opleiding leer je deze kruidenformules te maken met onze inheemse kruiden. Voor deelname aan deze specialisatie heb je eerst het propadeuse Chinese geneeskunde nodig.

Dit is een unieke opleiding in Nederland. In de Fytotherapie worden kruiden vaak enkelvoudig op met 1 of 2 andere kruiden gecombineerd.

Maar in patentformules worden veel meer kruiden in speciale verhoudingen gemengd door de meest effectieve werking.

In deze opleiding leer je inheems kruiden te combineren volgens Chinees geneeskundige richtlijnen. Met behulp van tong en polsdiagnose leer je de kruiden deskundig in te zetten en de voortgang in de behandeling te volgen.

TuiNa therapie

Massage is een heel belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunde. Uit de duizenden jaren ervaring is een massagetechniek ontstaan die zich duidelijk onderscheidt van andere massagetechnieken.
 
Zo wordt er veel gewerkt op meridianen, acupunctuurpunten, vliezen, spieren en gewrichten.TuiNa massage is bijzonder effectief, klachten verlichten vaak direct na een massage.

TuiNa therapie is een specialisatie in de TCM die gevolgd kan worden na de propadeuse Chinese geneeskunde.  Je leert een groot scala aan massagetechnieken effectief te gebruiken samen met de Chinese diagnosetechnieken, zoals Tong- en polsdiagnose.

Mocht je meteen met TuiNa massage willen starten, dan kun je de TuiNa masseur opleiding volgen. Bevalt de TuiNa massage, dan kun je daarna de TuiNa therapie opleiding instromen.

Acupunctuur

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. 

Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

Integrale Voetreflex Therapie

Reflexologie is een eeuwenoude natuurlijke geneeswijze die uitgaat van het beeld dat lichaam en geest een geheel zijn: een holistisch mensbeeld. Een verstoring van deze eenheid zorgt dat er klachten ontstaan. Ieder mens is uniek dus zal de verstoring zich bij een ieder anders uiten zoals b.v. hoofdpijnen, nek-, schouder-, rugklachten, ontregelde spijsvertering, eczeem, overgangsklachten, slaapproblemen, zwangerschapsklachten, depressie, angsten, piekeren, stress, burn-out.

De basis voor reflexzonetherapie is  de afspiegeling van het lichaam op de voeten (maar ook op handen, oren, rug en gezicht.) Deze zones corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door speciale massagetechnieken, druk of warmte op deze reflexzones worden zij gestimuleerd of in hun overactieve werking afgeremd.voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

In deze unieke integrale voetreflexopleiding zullen klassieke westerse massage technieken geïntegreerd  worden met behandeltechnieken op acupunctuurpunten en meridianen en met reflextechnieken volgens het cranio sacraal systeem.

Medische Qigong

Van alle specialisaties in de TCM is medische Qigong de minst bekende. Als je als therapeut de Qi van jezelf, de hemel en aarde kunt sturen, kun je deze gebruiken voor jezelf, maar ook om cliënten te behandelen. In Reiki en healing werk je ook met energie, maar in de Medische Qigong gaan we veel verder.
 

In de medische Qigong start je met een goede diagnose. Hiervoor kun je tong- en polsdiagnose gebruiken en een aantal diagnose technieken die specifiek zijn voor de medische Qigong. Zo kun je bijvoorbeeld verstoringen in meridianen leren voelen. In de behandeling kun je je bijvoorbeeld richten op het geven, verdelen of wegnemen van Qi of het opheffen van blokkades. Maar je kunt cliënten ook Qigong oefeningen meegeven voor thuis. Hierdoor heb je als Medisch Qigong therapeut een streepje voor op veel andere energetische behandelaars.

Natuurgeneeskunde

Westerse Natuurgeneeskunde is een ongelofelijk breed vakgebied. Je kunt hierbij denken aan orthomoleculaire therapie, fytotherapie, massagetherapie, reflexologie, bloedanalyse, energietherapie, healing, etc.
 
Al deze disciplines bieden geweldige mogelijkheden om aan onze gezondheid te werken. In de opleiding natuurgeneeskunde halen we de beste elementen uit diverse stromingen.
In het eerste jaar natuurgeneeskunde beginnen we met de basis. Je leert over enkelvoudige planten, de ademhaling, voeding, mineralen, licht, bloed en (elektro)magneetvelden. Hierbij is diagnostiek een heel belangrijk onderdeel.
 
Zo leer je emoties herkennen en behandelen via ademhaling. mineralentekorten te herkennen aan de iris en de tong, toxines aan de nagels en het bloed, orgaanproblemen via het bloed, etc.