Basisjaar

De studie Chinese geneeskunde (TCM) begint met een propadeuse, een basisjaar, waarin je de basis leert van de TCM. Hierin komen dingen aan bod, zoals de termen, elementenleer, pols- en tongdiagnose, meridianen, etc. Na dit basisjaar dat we de Basis vakopleiding (BVO) noemen, kun je je specialiseren in een van de onderstaande richtingen. Iedere specialisatie duurt twee jaar.

Basisjaar met Qigong

De BVO kan gecombineerd worden met een Qigong training. In het eerste jaar leer je de basis van de TCM en krijg je tevens heel veel traditionele Qigong oefeningen. Met de Qigong werk je aan je fysieke, emotionele en energetische conditie. Bij vrijwel iedereen gaat de gezondheid hiermee in het eerste jaar in sprongen vooruit. De Qi die je hiermee leert opbouwen kun je inzetten bij de acupunctuur, TuiNa massage en natuurlijk de medische Qigong behandelingen.

Inheemse kruiden

In China is de kruidengeneeskunde altijd de belangrijkste behandelvorm geweest. Het is er groter dan TuiNa massage of Acupunctuur.
Kruiden zijn zeer effectief in het behandelen van stofwisselingsproblemen, verwijderen van pathogene factoren (wind, koud, warmte, bacteriën, virussen, etc), versterken van organen, aanvullen van tekorten (leegtes), etc.

Patent formules

Een groot deel van de kruiden die in de TCM gebruikt worden, zijn patentformules. Dit zijn effectieve combinaties van kruiden die hun werkzaamheid al duizenden jaren bewezen hebben. Traditioneel worden hier Chinese kruiden voor gebruikt. In deze opleiding leer je de patentformules en de vervangingen met inheemse kruiden. Je leert dus tincturen, theeën, zalven, crèmes, tabletten, etc. maken van kruidenmengsels met brandnetel, vrouwenmantel, mariadistel en 80 andere inheemse kruiden.

TuiNa massage

Je zou kunnen zeggen dat TuiNa het Chinese alternatief is voor de fysiotherapeut. Met als belangrijkste verschil, dat TuiNa therapeuten naast het werken op spieren, pezen en gewrichten ook werken op meridianen. De afgelopen jaren wordt in de fysiotherapie steeds meer gebruik gemaakt van Chinese behandeltechnieken, zoals het schrapen (guasha).
Masseren met emoties

In de TCM wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam, geest en ziel. Alles is één. Spierspanningen kunnen veroorzaakt worden door mentale spanning. Maar als je met massage blokkades in spieren en meridianen losmaakt, komt het niet zelden voor dat dit ook samen gaat met een emotionele ontlading. Deze kun je verklaren vanuit de relatie tussen emoties en meridianen. Zo kun je met massage werken aan emotionele gezondheid.

Medische Qigong

Dit is een van de minst bekende behandeltechnieken in de TCM. Qigong oefeningen worden al eeuwen lang gebruikt om het lichaam in goede conditie te houden. Net als bij de andere specialisaties werk je bij medische Qigong op meridianen, energiestroom en blokkades. Alleen doe je dit met behulp van Qi en oefeningen.
Energetische therapie

Medische Qigong is heel breed en heeft veel behandelmogelijkheden. Zo is Reiki één van de technieken. Maar medische Qigong gaat veel verder. Eerst werk je aan je eigen energie, daarna leer je diagnostiek en de behandeltechnieken. Zo leer je voelen waar mogelijk problemen zitten in meridianen en kun je deze diagnose complementeren met pols- en tongdiagnostiek.

Acupunctuur

Dit is de bekendste behandeltechniek in de TCM. De klassieke opvatting van acupunctuur is dat je met naalden de stroom van Qi in meridianen kunt beïnvloeden. Wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen 50 jaar laten zien dat het niet alleen gaat om de stroom van Qi, maar dat je met acupunctuur ook hormonen, immuuncellen, zenuwcellen, neurotransmitters, spierspanningen, etc. kunt beïnvloeden.
Effectieve pijnbestrijding
Acupunctuur blinkt uit in de behandeling van pijn. Een goed geplaatste naald kan vaak ineens de pijn wegnemen. Maar natuurlijk kun je met acupunctuur veel meer. Via de meridianen kun je heel veel uiteenlopende klachten behandelen. Van oudsher zijn er heel effectieve puntencombinaties ontstaan die direct verlichting geven.