OOR-ACUPUNCTUUR

Oor-acupunctuur is een therapievorm die 70 jaar geleden in Europa erg populair is geworden dank zij Dr. Paul Nogier. Oor-acupunctuur was in China al eeuwen bekend en is ook in Europa sterk in de belangstelling komen te staan.

Oor-acupunctuur kan elke behandeling perfect ondersteunen maar is ook een zelfstandige therapie. Via de reflexzones van het oor is een directe toegang tot alle lichaamsgebieden aanwezig voor therapie én behandeling. Hierdoor ontstaat een snelle en effectieve therapie!

In onze 5-daagse opleiding worden alle basisprincipes van de oor-acupunctuur uitgelegd.

De cursus heeft een praktische opzet en de technieken worden ter plekke geoefend, zodat het mogelijk is de werkwijze direct in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Inhoud van de opleiding:

Aan bod komen de uitleg van de basisprincipes, de relevante anatomie en de basale ligging van organen en structuren op het oor. De lokalisatie en werking van de masterpunten, evenals de wijze waarop de punten gevonden kunnen worden.

Oor-acupunctuur is zeker geschikt bij pijnklachten, hormonale onbalansen, alle welvaartsziektes, stress, depressie, slaapproblemen en verslavingen.

Deze opleiding is toegankelijk voor eenieder. Voor een diploma is een TCM achtergrond noodzakelijk.

5-Daags programma

Bespreking van de basisprincipes van oor-acupunctuur, relevante anatomie en de ligging van het bewegingsapparaat en de organen. Uitleg en oefenen van de manier waarop oorpunten gevonden worden. De lokalisatie en werking van een aantal veelgebruikte punten op het oor, de diagnostiek met de druktaster en de prikmethodiek voor de oorpunten worden uitgelegd. Oefenen diagnostiek, en prikken van oorpunten.

Uitleg over het werken met verblijfsnaaldjes en -korreltjes. De opbouw van het oor in de dwarsdoorsnede komt aan de orde, evenals de specifieke diagnostiek en behandeling van punten op de helix en antihelix. Bespreking van indicaties, contra-indicaties en complicaties. We sluiten af met diverse behandelprotocollen waarmee je van start kan gaan met de aanpak voor de therapieën.

Verdieping van de protocollen. Electro en naald-stimulatie van het oor, uitgewerkte casussen, praktijk testen.

Voor wie is oor-acupunctuur geschikt ?

Iedereen kan baat hebben bij auriculotherapie: volwassenen, senioren, jongeren en ook baby’s. Na een lange periode van pijn en ongemak is een behandeling met auriculotherapie voor veel patiënten een ware verademing.

Waarvoor kan oor-acupunctuur  ingezet worden?

De indicaties voor auriculotherapie zijn talrijk en beslaan bijna alle takken van de geneeskunde. Hieronder een overzicht:

 • Traumatische pijnen (recente) behoren tot de beste indicaties, het resultaat is vaak snel en spectaculair : contusies, verstuikingen, luxaties, bot-, ligament- en spierletsels enz. waaronder ook post chirurgische pijn, stijfheid en ankylose.
 • Gewrichtspijnen van artrose en artritis en hun secundaire klachten (zoals hoofdpijn, vertigo of hartklachten ten gevolge van cervicartrose).
 • Trofische stoornissen die met voorgaande klachten gepaard gaan (bv. Froze Shoulder). Auriculotherapie kan ook het herstel van weefsel- en botletsels activeren.
 • Andere pijnen, paresthesie, zenuwpijnen (zoals sciatica, cervicobrachialgie herpes zosterpijn, fantoompijn).
  Functionele bloedsomloopstoornissen, lokaal of algemeen (arteritis en veneuze stoornissen, maar ook hoofdpijn)
  Interne
 • functiestoornissen (dyspepsie, constipatie, colitis, astma, beklemming, hartstoornissen, urinaire stoornissen, …).
 • Klachtenpatronen met interne-externe relatie (zoals bv. gevoelige darm met lage rug klachten, gynaecologische problemen met sacro-iliacale pijn, galblaas en lever stoornissen met nek- en schouderpijn etc).
 • Hormonale ontregelingen (hypofyse, bijnier, schildklier, genitale functies etc).
 • Algemene stoornissen zoals terreindeficiënties bij artrose en artritis, neurovegetatieve ontregelingen, insomnia, chronische vermoeidheid, nervositeit, gevoeligheid voor stress, allergie, …).
 • Motorische neurologische functiestoornissen : contracturen, bevingen, parese en paralyse van centrale of perifere oorsprong (voor zover ze omkeerbaar zijn en liefs recent).
 • Acute en chronische ontstekingen (o.m. via de bijnierfunctie).
 • Psychosomatische en psychische klachten (depressiviteit, burn-out e.a.). 

Doelgroep oor-acupunctuur opleiding:

Voor Artsen, therapeuten of studenten in opleiding (laatste jaar), die hun therapeutisch arsenaal met een krachtig instrument willen uitbreiden. De cursus is afgestemd op gezondheidswerkers die voldoen aan een van onderstaande criteria:

 • een afgeronde opleiding in de gezondheidszorg op universitair of HBO niveau
 • praktisch en bij voorkeur klinisch werkzaam zijn in de gezondheidszorg

Toelatingsvoorwaarden:

Voorkennis van Chinese acupunctuur is niet vereist, wel van anatomie, fysiologie, pathologie. Een TCG/TCM basis is wel noodzakelijk om een diploma te  kunnen behalen. 

Wat kan je na de cursus?

Na de cursus ben je in staat op om de juiste wijze de auriculotherapie toe te passen in je praktijk, je bent bekend met de indicaties en contra-indicaties van de behandeling, je stelt op een gedegen wijze een behandelplan en behandelprotocol samen.

Studiemateriaal

Bij de cursus ontvangt u een syllabus van de les. Deze syllabus kan dan ook prima als naslagwerk worden gebruikt.

Oefenmaterialen (druktaster, oefenoortjes, oor naalden, verblijfsnaaldjes e.d.) zijn ook aanwezig. Voor de opdrachten die thuis geoefend moeten worden, adviseren we deze ook zelf aan te schaffen. Ook verkrijgbaar op locatie.

Data en locatie

Data bijscholing 2023: 5-2-2023 / 12-3-2023 / 23-4-2023 / 21-5-2023 / 11-6-2023

Data bijscholing 2023 / 2024: 29-10-2023 / 26-11-2023 / 17-12-2023 / 28-1-2024 / 3-3-2024 

5-Daagse bijscholing prijs: € 725,-  inclusief syllabus en certificaat

Locatie: Ohm Academy Schoolstraat, 14122 GA Zijderveld

Studiebelasting: 10ECTS

Accreditatie: NVST / VIV / VVET / VBAG