Polsdiagnose

De Chinese polsdiagnostiek is de belangrijkste en meest bekende Chinese diagnosetechniek. Het is fascinerend wat je allemaal uit een pols kunt halen. Volgens de oude Chinese boeken over polsdiagnose zijn er 28 verschillende polssoorten, welke een therapeut moet kunnen voelen. Om dit in de vingers te krijgen zijn er een drietal pols trainingen.

De eerste training leer je op een eenvoudige manier hoe je de pols kunt waarnemen en de 6 basis polsen (die overeenkomen met de Ba-Gang) kunt voelen en interpreteren. Het praktische polsonderzoek wordt stap voor stap uitgelegd met uitgebreide overzichten van afwijkende polstypen.

De tweede training gaat over de 5 elementen pols, waarin je ook de emoties kunt waarnemen en interpreteren en de invloeden van de elementen op de pols. Hier komen ook de meest voorkomende verstoringen aan de orde zoals damp en stagnaties die het pols beeld krachtig kunnen beïnvloeden.

 

In de derde training leer je de 28 polsbeelden te interpreteren. Hierbij komen de klassieke polstypen aan bod. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan onderwerpen als de psychische betekenis van afwijkende polsbevindingen. De benadering hierbij is vooral analytisch. Hierdoor zie je onmiddellijk welke invloeden de zielsaspecten en welke invloeden je lichaam hebben op je dagelijkse polsbeeld. Een benadering die de traditionele polsonderzoek optimaal toegankelijk maakt.

Het start met de basis en dat is in deze training, je leert de pols waar te nemen en de volgende polsen te onderscheiden en te verklaren. Een langzame pols (minder dan 60 slagen per minuut) een snelle pols (boven de 80 slagen per minuut), maar ook een smalle pols of een brede pols, een volle of lege pols, zit de kracht diep of voel je het al aan de oppervlakte, is de pols ruw of glad, regelmatig of onregelmatig?

 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is de polsdiagnose van essentieel belang. Het vertelt je erg veel. Na deze training geldt letterlijk dat jij de vinger aan de pols van je cliënt kunt houden.

Data

level 1: 12 februari 2021

Data level 2: 12-3-2021
Tijdstip: 10:00 tot 17:00
Locatie: Beekbergen bij Apeldoorn

 

Prijs: € 145,- excl. lunch, vrijgesteld van BTW
Voor deze bijscholing wordt accreditatie via KTNO op HBO niveau aangevraagd.