Wat is Qigong?

Qigong oefeningen zijn duizenden jaren geleden ontwikkeld om het lichaam weerbaar te maken tegen kou, wind, vocht en andere klimaatsinvloeden. Vervolgens is het onderdeel geworden van de TCM en verder door ontwikkeld. Medische Qigong is een specialisatie binnen de Chinese geneeskunde waarbij Qigong wordt gebruikt bij de genezing. Dit kan door cliënten thuis Qigong oefeningen te laten doen, maar ook via diverse healing technieken, waarbij je met Qi disbalansen in de meridianen en organen herstelt.

Er zijn enorm veel Qigong stijlen, elk met specifieke toepassingen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, draait het bij Qigong meestal niet om de fysieke bewegingen, maar juist om het werken met energie, concentratie en intentie. Meditatie, stretchoefeningen, liggende, zittende en staande Qigong oefeningen zijn dus net zo belangrijk als de bewegende vormen. De gezondheidseffecten van traditionele Qigong zijn echt spectaculair en worden in steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigd.

Medische Qigong

Qigong is vrij bekend, dit zijn oefeningen om aan je eigen Qi te werken. Bij medische Qigong ga je deze Qi inzetten om anderen te genezen. Je zou het kunnen vergelijken met Reiki, alleen is Reiki slechts één vorm. In Medische Qigong wordt met Reiki gewerkt, maar daarnaast worden nog veel meer technieken gebruikt.

 

Om te kunnen starten met Medische Qigong, dien je de propadeuse (BVO) Chinese geneeskunde te hebben samen met het basisjaar Qigong. In de propadeuse TCM leer je de beginselen van Chinese geneeskunde en in het basisjaar Qigong leer je je eigen Qi opbouwen. Deze Qi kun je vervolgens inzetten in de Medische Qiong.

Het basisjaar Qigong is dus vooral voor je eigen ontwikkeling. Het geeft je handvatten om een leven lang gezond en fit te blijven.

Medische Qigong jaar 1

Na het basisjaar Qigong blijf je in het eerste jaar Medische Qigong aan je conditie werken. Daarnaast ga je technieken leren om klachten te behandelen. Bijvoorbeeld door energievelden te creëren. In Medische Qigong jaar 1 maak je dus een start met het behandelen van cliënten.
 

Naast het leren behandelen leer je ook meer diagnostiek en de pathologieën zoals deze in de TCM bekend zijn. Zo leer je dus vanuit de TCM een goede diagnose te maken die je vervolgens met medische Qigong technieken kunt behandelen. Het resultaat van de behandeling kun je vervolgens controleren met de diagnostiektechnieken. Hiermee is medische Qigong een energetische behandeltechniek, maar wel een die je goed kunt controleren met objectieve diagnosetechnieken.

Medische Qigong jaar 2

In het eerste jaar ligt de nadruk vooral op enkelvoudige pathologieën. In de praktijk komt het vaker voor dat meerdere disbalansen spelen. In het tweede jaar leer je  werken aan de complexere problematieken.

Ook leer je in dit jaar meer behandel- en vooral ook nieuwe diagnosetechnieken die specifiek zijn voor medische Qigong. Een van deze technieken is bijvoorbeeld dat je meer intuïtieve diagnoses leert maken op basis van een indruk die iemand geeft. Vervolgens ga je deze diagnose controleren met o.a. tong- en polsdiagnostiek.

Diploma

Ieder studiejaar Medische Qigong wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Het theorie-examen gaat o.a. over de TCM pathologieën en de online lesstof. Voor de meesten is het theorie-examen geen probleem, omdat je dit online veel kunt oefenen via de quizzen. In het praktijkexamen krijg je oefencliënten en casussen en dien je een diagnose te stellen en behandelplan op te zetten en uit te voeren. Dit is dus heel concreet en praktijkgericht.

Data

Medische Qigong jaar 1: 10-10, 31-10, 14-11, 28-11, 5-12, 19-12, 23-1, 6-2, 20-2, 13-3, 27-3, 10-4, 15-5, 29-5, 12-6 & 26-6 (examen) 2020/21

Medische Qigong jaar 2: 19-9, 3-10, 17-10, 7-11, 21-11, 12-12, 30-1, 13-2, 6-3, 20-3, 3-4, 24-4, 22-5, 5-6, 19-6 & 26-6 (examen) 2020/21

Prijs € 1895,- per studiejaar excl. lunch. vrijgesteld van BTW

Tijdstip: 10:00 tot 17:00
Locatie: School voor clown. Concordiastraat 68, 3551 EM Utrecht

Accreditatie voor deze opleiding is aangevraagd bij KTNO. Studiebelasting: 40 ec’s

Niet inbegrepen in het lesgeld zijn:
  • Lunch
  • Studieboeken (lesmap en handouts zijn wel inbegrepen)
  • (interne)stagedagen € 95,- (1x per studiejaar)
  • Examengeld € 75 (ook voor herexamens)
  • Therapeutenweekend (1x per 3-jarige opleiding)